Luxor Theater - Rotterdam

Posthumalaan 1 , 3072 AG Rotterdam
NL

Informatie over de locatie

Het Luxor Theater is een theater in Rotterdam. Dit theater opende in 1917 zijn deuren aan de Kruiskade.

Oude Luxor Theater
Op 22 december 1917 opende het (oude) Luxor Theater aan de Kruiskade zijn deuren. Daarmee was het theater het 17de bioscooptheater in de Maasstad. Luxor werd gebouwd door architect P. Vermaas. Tijdens de oorlog kwam het theater in de handen van de Duitsers en bleven er filmvertoningen plaatsvinden. Het is één van de weinige gebouwen die ongeschonden bleef bij het bombardement op Rotterdam. Kort na de bevrijding werd het gebouw enigszins opgeknapt en werden er naast films ook regelmatig variété- en toneelvoorstellingen gespeeld.
Begin jaren zeventig vond een grondige verbouwing plaats en was er weinig meer over van het gebouw van weleer. Geen balkon meer, maar daarvoor in de plaats een sterk oplopende vloer met een laagliggende toneelvloer, waardoor het zicht op het podium sterk verbeterde. Toch begon niet lang daarna voorzichtig de behoefte te komen aan een groter en beter theater; de foyers zijn te krap, de toiletten te schaars en de technische outillage beperkt. Bovendien vertoont het gebouw langzaam maar zeker ook bouwtechnische gebreken.
Het oude Luxor behoort met zijn maximaal 900 stoelen tot de categorie ‘middelgrote theaterzalen'. Het biedt een podium aan cabaret, theaterconcerten, kleinere musicalproducties, toneel-, jeugd- & familievoorstellingen. Sinds 2001 bestaan er plannen om op de plaats van het oude Luxor een nieuw middelgroot theater te bouwen. Uitzicht op daadwerkelijke realisatie laat vooralsnog op zich wachten.

Nieuwe Luxor Theater
De gemeente Rotterdam schreef een ontwerpwedstrijd uit voor de bouw van het nieuwe Luxor Theater op Wilhelminapier op de Kop van Zuid. In april van 1996 werd de Australische architect Peter Wilson uitgeroepen tot winnaar. De van oorsprong Australische architect, omschreef zijn ontwerp als 'slank, mooi en elegant'. De combinatie van sober en warm sprak de jury zeer aan. In september 1998 ging de eerste paal de grond in (theatraal aangekleed door Hans Kombrink (toenmalig Wethouder Kunstzaken) en Freek de Jonge; het startsein voor het bouwproces. In september 2000 werd het hoogste punt bereikt. De allereerste voorstelling, een concert door Mathilde Santing, vond plaats op 25 februari 2001. Youp van 't Hek presenteerde op 24 april het eerste exemplaar van een boek over het Nieuwe Luxor Theater dat werd geschreven door Haagsche Courant-journalist Frans Happel.
Op zaterdag 28 april was de officiële opening, met de premièrevoorstelling van City van het kleinkunstduo Mini & Maxi. Hierbij was ook koningin Beatrix aanwezig. Daarmee was Rotterdam een groot amusementstheater (met ruim 1500 stoelen) rijker. In het nieuwe theater zijn veelal langere series voorstellingen van grootschalige producties in de genres musical & muziektheater, show & variété, cabaret, theaterconcerten, jeugd & familie, opera en dans te zien.
Het gebouw heeft naast een opvallende architectuur ook een bijzondere belettering in en op het gebouw. Speciaal voor Luxor Theater is een lettertype ontworpen als onderdeel van de corporate identity. Dit letterfont past in elke ruimte waar men een boodschap kwijt wil (One Fits All). Het letterfont heet LUXOR.

Checkpoint Theater

Nieuwe Luxor Theater
ROTTERDAM
28-10-17 / 19:30 uur

Koop hier je tickets voor Checkpoint Theater

 
Beschikbaar
Tickets vanaf * € 34,00
Tickets
Hans Klok - House of Horror

Nieuwe Luxor Theater
ROTTERDAM
31-10-17 / 20:00 uur

Het spookt in het theater! Koop hier je tickets voor Hans Klok's House of Horror.

 
Beschikbaar
Tickets vanaf * € 50,00
Tickets
Hans Klok - House of Horror

Nieuwe Luxor Theater
ROTTERDAM
1-11-17 / 20:00 uur

Het spookt in het theater! Koop hier je tickets voor Hans Klok's House of Horror.

 
Beschikbaar
Tickets vanaf * € 50,00
Tickets
Hans Klok - House of Horror

Nieuwe Luxor Theater
ROTTERDAM
2-11-17 / 20:00 uur

Het spookt in het theater! Koop hier je tickets voor Hans Klok's House of Horror.

 
Beschikbaar
Tickets vanaf * € 50,00
Tickets
Hans Klok - House of Horror

Nieuwe Luxor Theater
ROTTERDAM
3-11-17 / 20:00 uur

Het spookt in het theater! Koop hier je tickets voor Hans Klok's House of Horror.

 
Beschikbaar
Tickets vanaf * € 54,00
Tickets

Routebeschrijving

Adres: Luxor Theater -
Posthumalaan 1 , 3072 AG Rotterdam
Aankomst met openbaar vervoer
Nieuwe Luxor Theater

Met het openbaar vervoer
Vanaf Rotterdam Centraal kun je zowel met de metro (Lijn D + E) als de tram (lijn 20, 23 en 25) reizen. Uitstappen bij halte Wilhelminaplein. Voor het openbaar vervoer in Rotterdam heb je een OV-Chipkaart nodig.

Met de fiets
Er is geen fietsenstalling, maar tegenover de kassa (naast de hoofdingang) kun je jouw fiets op het trottoir parkeren.

Oude Luxor Theater

Openbaar vervoer
Zowel met de metro (Lijn D+E) als de tram (Lijn 4, 7, 8, 12, 21, 23, 24 en 25), stap je uit bij halte Stadhuis of Weena. Ook bereikbaar met bus 39 en 40. Op zeven minuten lopen van Centraal Station. Voor het openbaar vervoer in Rotterdam heb je een OV-Chipkaart nodig.

Met de fiets Er is geen fietsenstalling bij het theater, maar in de buurt kun je op het trottoir parkeren.

Parkeren

Parkeren nieuwe Luxor Theater:
Parkeergarage (Q-Park) De Maastoren;
De infobalie verkoopt uitrijkaarten voor € 10. U kunt inrijden vanaf 16.00 uur (ma t/m vr) of 12.00 uur (za en zo). Op 3 min. loopafstand.

Parkeergarage (Q-park) De Rotterdam;
Het theater verkoopt hiervoor uitrijkaarten à € 10. U kunt inrijden vanaf 16.00 uur (ma t/m vr) of 12.00 uur (za en zo). Op 1 min. loopafstand.

Parkeerterrein aan de Posthumalaan; Tegenover Hogeschool INHolland (P6) met ca. 58 plaatsen. Op. ca. 3 min. loopafstand.

Parkeren oude Luxor Theater:
Parkeergarage (Q-park) Weena;
Het theater verkoopt hiervoor uitrijkaarten à € 10. U kunt inrijden vanaf 16.00 uur (ma t/m vr) of 12.00 uur (za en zo).

Mindervalide

Nieuwe Luxor
Alle publieksruimtes (behalve Balkon 2) zijn via de lift bereikbaar. De liften bevinden zich voorin en achterin de entreehal. Op de begane grond, op de 2e en 4e verdieping bevinden zich invalidentoiletten. De ingang van het nieuwe Luxor is ongeveer 100 m van het metrostation Wilhelminaplein.

Oude Luxor
De ingang van het oude Luxor Theater heeft een rolstoelopgang. Alle foyers zijn bereikbaar; op de begane grond bevindt zich een invalidetoilet. Er is geen lift.

Rolstoelplaatsen
Helaas is het niet mogelijk via internet rolstoelplaatsen te reserveren. Wij helpen u graag telefonisch. Belt u met ons bespreekbureau: 010 - 484 33 33.

Nieuwe Luxor
Op rij 8 van Balkon 1 zijn 8 rolstoelplaatsen beschikbaar. Voor begeleiders is per rolstoel 1 plaats beschikbaar op rij 8, meerdere personen worden geplaatst op rij 7.

Oude Luxor
Op rij 4 is slechts één rolstoelplaats en één stoel voor een begeleider beschikbaar.

Slechtziendenplaatsen
Per voorstelling zijn in beide theaters vier plaatsen voor slechtzienden beschikbaar. Wij raden u wel aan ruim van tevoren te reserveren.

Slechthorenden
Nieuwe Luxor
Slechthorenden kunnen bij de informatiebalie een kinbeugel lenen met FM frequentie. Voor mensen met een hoorapparaat is een inductielus verkrijgbaar (ook met FM frequentie).

Oude Luxor

Er is infrarood installatie aanwezig. Bij de informatiebalie kunt u een kinbeugel ophalen.
Tickets reserveren
0900-1353 (€0,45 p/m)

Dagelijks 10.00-22.00 uur

CTS Eventim Nederland B.V. | KvK Amsterdam 34.28.92.10 | BTW nummer NL8188.02.595.B.01 | Postbus 3096, 2130 KB, Hoofddorp | Neem contact op